About ITE

90 Years of Making History: Facts about ITE

In celebration of its 90th anniversary, the ITE Staff and International Board of Direction have pulled together these interesting facts about ITE:

  1. In October of 1930, leaders gathered in what city to begin what is today called ITE?

    Answer: Pittsburgh, PA, USA
     

  2. What organization did ITE partner with in 1940 to become what is the Joint Committee on Uniform Traffic Control Devices?

    Answer: AASHTO (American Association of State Highway and Transportation Professionals)
     

  3. Who was known as transportation engineering’s man of many seasons and possibly the first individual in the United States to have the title traffic engineer? 

    Answer: Guy Kelcey 
     

  4. In the 90-year history of ITE, how many ITE International Presidents have come from Canada?

    Answer: Four. Bruce Belmore 2019, Alf Guebert 2008, Al Swanson 1988, and Leo Laviolette, 1982
     

  5. When was the first yellow/change interval equation published by ITE?

    Answer: In the First Edition of the Traffic Engineering Handbook, 1941
     

  6. When was the first edition of Trip Generation published?

    Answer: 1976
     

  7. Who is the only female Honorary ITE Member? 

    Answer: Marsha Anderson Bomar
     

  8. Which ITE District meeting was the first meeting where all presidents were women? 

    Answer: 2016 in Kelowna, Canada (Paula Flores, Jen Malzer, Amanda Watson, Karen Reimann)
     

  9. Who was the first female member of ITE?

    Answer: Ethlyn Ann Hansen (Joined November 10, 1958)